Een grote bank heeft in alle rust een portemonneedienst voor de digitale valuta van de Chinese centrale bank opengesteld voor openbare gebruikers – maar deze werd al snel uitgeschakeld nadat de functie wijdverbreide aandacht kreeg.

Rond het middaguur op zaterdag lokale tijd, gebruikers van China Construction Bank (CCB), een van de big-four staatsbedrijven commerciële banken, begon te merken dat een centrale bank digitale valuta portemonnee functie beschikbaar was in de mobiele app van de bank.

Door te zoeken naar „digitale valuta“ in het Chinees, konden gebruikers van de app navigeren naar de digitale yuan portemonnee dienst en deze verder activeren door zich te registreren met een mobiel telefoonnummer dat gekoppeld is aan hun bankrekeningen bij CCB.

Het is onduidelijk wanneer CCB de dienst heeft geopend, maar het nieuws van de functie verspreidde zich zaterdag snel onder de Chinese cryptocurrency Bitcoin Profit en de media. Sommige gebruikers waren erin geslaagd om kleine hoeveelheden transacties te verrichten door hun CCB-bankrekeningen te koppelen aan de portemonnee.

De bankgigant heeft nu echter de functie uitgeschakeld voor publieke gebruikers. Het zoeken naar dezelfde term in de mobiele app van CCB leidt nu tot een bericht dat zegt: „Deze functie is nog niet officieel beschikbaar voor het publiek. Wacht alstublieft geduldig.“

Toch toont de korte beschikbaarheid van de portemonnee aan dat de Chinese commerciële bank zich inzet voor de adoptie van het digitale yuan initiatief, ook bekend als DCEP, dat wordt geleid door de People’s Bank of China (PBoC).

De interface van de portemonnee die CoinDesk heeft gezien, laat zien dat elke gebruiker die de dienst heeft geactiveerd, is toegewezen aan een specifieke portemonnee-ID, die kan worden gebruikt om transacties te verrichten tussen de portemonnee en de CCB-bankrekeningen van de gebruikers.

Daarnaast konden gebruikers ook digitale yuan naar elkaar sturen en ontvangen door hun unieke portemonnee-ID-adressen of een bijbehorend mobiel telefoonnummer in te voeren.

Onder leiding van de PBoC hebben de vier grote Chinese staatsbanken hun respectieve digitale yuan-portemonnee ontwikkeld en interne tests uitgevoerd met geselecteerde gebruikers en handelaren in het land.

Het valt nog te bezien wanneer deze banken de diensten officieel zullen openstellen voor het publiek en of de portemonnees meer toepassingen mogelijk zullen maken die de digitale valuta kunnen gebruiken.

De PBoC werkt ook samen met DiDi Chuxing en andere op internet gebaseerde diensten om digitale yuan toe te passen in meer betalingsscenario’s.